Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Βλέπω.

Έχετε προσέξει πως ολο ένα και πιο πολύ τείνουμε να γινόμαστε όλοι ίδιοι;..Όχι,όχι..όταν λέω ίδιοι δεν εννοώ ίσοι..Θέλω να πως πως μέρα με τη μέρα χωνόμαστε περισσότερο μέσα στη μάζα που μας προστάζει να σκεφτόμαστε,να μιλάμε,να κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο.Το διαφορετικό μας φοβήσει και  προτιμάμε να είμαστε αντίγραφα παρά να τραβάμε την προσοχή.Ευχαριστούμε το σύμπαν και το θεό που γεννηθήκαμε λευκοί και υγιείς ώστε να μοιάζουμε στην πλειοψηφία κι έτσι να μην κριθούμε ποτέ απο κανέναν..και κάπως έτσι αποκαλούμαστε "φυσιολογικοί".. Aν σκεφτείς λοιπόν,οι περισσότεροι περνάμε τη ζωή μας χωρίς κανένας να μας κοιτάξει περίεργα..χωρίς ποτέ το βλέμμα κάποιου να μας κάνει να νιώσουμε άβολα, και χωρίς να σκεφτούμε τι θα αντιμετωπίσουμε κάθε μέρα όταν βγαίνουνε απο το σπίτι..Όλα είναι εύκολα για μας αφού επιφανειακά ανήκουμε στο σύνολο.Έχεις μπει όμως ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείς πως θα ζούσαμε αν είμασταν σε άλλη θέση;..Στη θέση εκείνων των "μη φυσιολογικών" που τραβάνε τα ζόρια;..Ξέρεις,αρκεί μόνο μια στιγμή..μια στιγμή για να καταλάβεις . Για να νιώσεις όπως νιώθουν,να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και οχι απο την καλόβολη ζωή σου.Αυτό που πραγματικά τρομάζει τους ανθρώπους σ'εκείνους τους "άλλους" είναι πως δεν τους μοιάζουν.. Για δες,κάποιος διαφορετικός..κάποιος έξω απο τα πρότυπα  και τη μάζα..Αυτό τους φοβήσει και τους εκνευρίζει.Μπορεί να είναι  μαύρος,άσπρος,κόκκινος,κοντός,ψηλός,ανάπηρος,τυφλός...το συμπέρασμα είναι ένα: δεν τους μοιάζει!Τους τρομάζει,και ό,τι τους τρομάζει τους κάνει αρνητικούς και επιθετικούς..Όμως ξέρεις,υπάρχει κι ο άλλος τρόπος.Θα μπορούσες να τον πλησιάσεις λίγο και να διαπιστώσεις πως η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι εκείνη που καθορίζει τον άνθρωπο.Έχουμε μάθει να κρίνουμε εκ των προτέρων, κι αν το εξώφυλλο δεν είναι αρκετό για εμάς,το πετάμε σε μια γωνιά και πάμε παρακάτω..Κι όμως αν πλησιάσεις θα δεις πως αυτό που φαίνεται, δεν είναι αυτό που φαίνεται! Κι αν πλησιάσεις ακόμα πιο κοντά ,αυτός που τον έλεγες ξένο και περίεργο και τον φοβόσουν ,αποκλείεται να σου φανεί τρομακτικός..Τέλος πάντων,όλα αυτά είναι θεωρίες..Πρέπει να σου συμβεί κάτι,να μπεις σ'αυτή τη θέση για να το νιώσεις και να εμπεδώσεις τη φάση.Είναι όμως ανάγκη να το ζήσεις για να καταλάβεις; Χρησιμοποίησε το μυαλό σου και δες, ψάξε,σκέψου!..Και στο τέλος, το πιο καταπληκτικό και το πιο περίεργο που θα διαπιστώσεις,δεν θα είναι το πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας μας, αλλά το πόσο ίδιοι είμαστε! *brainstorm.


2 σχόλια:

  1. ...είναι λίγο παράξενο να συνδυάζεις το "φυσιολογικό" με το "συνηθισμένο". Δεν πιστεύω πως οι συνηθισμένοι άνθρωποι είναι φυσιολογικοί, ούτε πως αυτοί που έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση δεν είναι φυσιολογικοί. Εξάλλου, δεν περιμένουν από την αποδοχή μας, ούτε είναι εκθέματα σε ζωολογικό κήπο για να τους πλησιάσουμε, να τους περιεργαστούμε, και να τους αποδεχτούμε. Πάντως ένα είναι σίγουρο- κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική προσωπικότητα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πρώτη φάση ,πρέπει να παραδεχτούμε πως το "φυσιολογικό" είναι τελείως υποκειμενικό..Τελος πάντων,αυτό που ήθελα να δείξω εγω, είναι πως εχουμε γενικά την τάση να κινούμαστε στα όρια του συνηθισμένου ώστε να μην κριθούμε πως ξεφεύγουμε απο το λογικό ..ουσιαστικά όμως ο τρόπος που το χρησιμοποιώ περιέχει και μια δόση ειρωνείας. Δεν σκόπευα πάντως ούτε να συγκρίνω αλλά ουτε και να ταυτίσω τους δυο όρους..Αλλά ξαναλέω πως το "φυσιολογικό" είναι εντελώς υποκειμενικό για τον καθένα μας..Και αφού το πήγες στην εμφάνιση,νομίζω πως το εξωτερικό δεν μας λέει τίποτα περι "φυσιολογικού" ανθρώπου... επίσης, στο θέμα με την αποδοχή επέτρεψε μου να διαφωνήσω.Ισως δεν έγινα τόσο ξεκάθαρη, όμως μιλάμε για ανθρώπους διαφορετικούς..ανθρώπους ένχρωμους,με ειδικές ανάγκες,μειονότητες..νομίζεις πως δεν έχουν ανάγκη την αποδοχή μας; Δεν έχουν ανάγκη την αγάπη μας και στην υποστήριξη μας;Δεν έχουν την ανάγκη να νιώσουν μέρος του συνόλου; Με τον όρο 'διαφορετικό' το έκανα πιο γενικό γι αυτό ίσως στάθηκες κι εσύ στην εμφάνιση αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω πως καθένας μας χρειάζεται κάποιον δίπλα του..(χωρίς βέβαια να αλλάξει κάτι προκειμένου να γίνει αποδεκτός). Επίσης δεν μου άρεσε αυτός ο παραλληλισμός των ανθρώπων με εκθέματα.. Θα το παω αλλιώς, γιατί ίσως δεν έχω καταλάβει εγώ τον τρόπο που το λες.. Για παράδειγμα,τα άτομα που έχεις κοντά σου και τα έχεις επιλέξει εσύ ο ίδιος..δεν τα "περιεργάστηκες" ;..θέλω να πω..δεν έψαξες πιο βαθιά μέσα τους,να δεις τι κρύβετε απο πίσω; Δεν μπορεί να στάθηκες στην εμφάνιση..Και αυτό εννοώ λέγοντας πως πρέπει να τους πλησιάσουμε. Για να δούμε ποιοι πραγματικά είναι και όχι ποιοι φαίνονται..και αυτό δεν πάει μόνο στους "διαφορετικούς" ή ξεχωριστούς αν θέλεις ανθρώπους,αλλά σε όλους.. Όσο για την προσωπικότητα, φυσικά θα συμφωνήσω..:) Σαν προσωπικότητες είμαστε όλοι διαφορετικοί,και πιστεύω πρέπει να το αφήσουμε να βγει προς τα έξω αυτό..όμως σαν άνθρωποι και ως προς τα δικαιώματα μας πρέπει να είμαστε όλοι ίδιοι, ή καλύτερα ίσοι.

      Διαγραφή